MARCONI OEUVRE AWARD 2007 VOOR FERRY MAAT

15-08-2007 @ 10:11

De Marconi Oeuvre Award gaat dit jaar naar Ferry Maat (16 januari 1947) . Ferry Maat krijgt de Oeuvre Award officieel uitgereikt op 6 september in 't Spant in Bussum tijdens het Nationaal Omroepcongres.

Het juryrapport voor de toekening van de Marconi Oeuvre Award 2007 luidT alsvolgt :
Eind jaren 60 combineerde hij een carrière als toetsenist in diverse bands uit Rotterdam en omgeving met zijn eerste optredens als club DJ in Loosdrecht, Utrecht en Hilversum. In 1971 werd hij in de discotheek ontdekt en uitgenodigd om het DJ team van Radio Noordzee Internationaal te komen versterken. Nog geen jaar later, nu 35 jaar geleden, begon hij op die zender met het programma waarmee hij uiteindelijk legendarisch zou worden; de Soulshow. Ook de Radio Noordzee Super Top 50 werd door hem gepresenteerd.
In 1974 verhuisde hij naar de TROS op Hilversum 3 en vanaf dat moment nam zijn populariteit een grote vlucht. Zijn achtergrond als klassiek geschoolde pianist en club DJ vormde de basis voor zijn eigenwijze en unieke interpretatie van het radiovak. Hij wist als geen ander hoe dansmuziek op de radio moest worden gebracht en ontwikkelde zich als een pionier op het gebied van vormgeving. Als presentator van de Nederlandse Top 40, De Nationale Hitparade, de Europarade, de Tros Top 50 en de Top 100 ontwierp hij tevens het sjabloon voor de sound van een hitparade op de radio zoals dat tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt. Maar populair werd hij vooral door de Soulshow die vanaf 1974 iedere donderdagavond op Hilversum 3 werd uitgezonden. De invloed van dat programma was voelbaar in de discotheken in de Benelux, maar ook in de hitparades. Zwarte muziek werd mainstream, en het aantal importwinkels in Nederland en België verzesvoudigde in die tijd. In de jaren 80 stond het programma aan de wieg van de hiphop en creëerde het met de Bond Van Doorstarters een nieuwe generatie talentvolle DJ´s en producers.
Naast zijn radiowerk stortte hij zich in de jaren 90, met succes, op de productie van radiovormgeving en ontwierp hij een alternatief voor de op dat moment dominante Amerikaanse jinglepaketten; de Eurosound. Na omzwervingen bij Radio 10, Radio 538 en Radio 2 kwam hij in 2003 terecht bij Radio Veronica, waar hij sindsdien het zeer goed beluisterde programma Maat in de Middag presenteert en natuurlijk zijn eigen Soulshow.
De Marconi Oeuvre Award 2007 gaat naar de man die meer dan één generatie DJ´s heeft geïnspireerd, de man die met zijn eigen strakke, volle sound het uiterste uit een limiter weet te halen, en die bovenal in zijn eentje een compleet muzikaal genre heeft geclaimd; Mister Soulshow: Ferry Maat.

Nominaties 2007
- Aanstormend Talent: Domien Verschuren (3 FM), Annemieke Schollaardt (TROS / 3FM) en Lex Gaarthuis (100%NL)

- Beste Presentator: Giel Beelen (VARA, 3FM), Bart van Leeuwen (Veronica) en Bas van Werven (BNR Nieuwsradio)

- Beste Programma: Evers staat op (Radio 538), Giel (VARA, 3FM) en Met Michiel (NPS, 3FM)

- Beste Zender: 3FM, Q-music en Veronica

- Innovatie Award: V-Radio (Veronica Radioschool), Freakn8 (3FM) en Radio Digitaal (Talpa Media)

Vakjury
De vakjury bestaat uit: Arjan Snijders (AVRO, juryvoorzitter), Daniël Dekker (TROS), Jeroen Kijk in de Vegte (CAZ!), Astrid de Jong (VARA), Florent Luyckx (3FM), Uunco Cerfontaine (Sky Radio), Rob van Someren (Radio Veronica), Paul van Gessel (BNR Nieuwsradio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine), Jasper de Vries (Q-Music).

bron: www.radio.nl