Fernando Lameirinhas nieuwe album: Anaïna

05-09-2007 @ 11:32

Anaïna is de titel van het nieuwe album van de meester-vertolker van het Portugese levenslied Fernando Lameirinhas, dat eind september 2007 uit gaat komen. Hiermee bewijst Fernando opnieuw dat hij eigenlijk niet meer nodig heeft dan mooie liedjes, waarvan de kern blootgelegd is doordat ze ontdaan zijn van alle franje en overvloed, waardoor Anaïna een heerlijk album is geworden van een artiest van wereldformaat. Zijn zang en zelfgeschreven liedjes hebben een onmiskenbaar eigen karakter. Ook op dit album is weer duidelijk te horen dat Lameirinhas een brede muzikale interesse heeft en openstaat voor allerlei muzikale stromingen (fado, blues, jazz, morna, chorinho, samba cançao) en muziek van andere culturen (Portugees, Arabisch, Indiaas, Argentijns), wat zijn muziek een nieuwe en avontuurlijke dimensie geeft. Natuurlijk zijn ook zijn broer Antonio Lameirinhas als zanger/bassist en de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal weer van de partij en is drummer/percussionist Liber Torriente het team komen versterken. En dan zijn er natuurlijk weer de vele vrienden die aan het album meewerken, zoals we van Fernando gewend zijn, want door zijn zachte en vriendelijke natuur is hij in de loop der jaren een geliefd iemand in onze muziekwereld geworden. Voor Anaïna nam hij de samen met Stef Bos geschreven en gecomponeerde schitterende (in het Nederlands gezongen!) duetten “Hier” en “Ericeira” op.

Natuurlijk gaat Fernando de release van deze nieuwe CD ook weer ondersteunen met live optredens in de theaters (zie onderstaande websites voor data en plaatsen). Als u een van deze voorstellingen bij wilt wonen, kunt u ons mailen of bellen.

Zanger/componist Fernando Lameirinhas is in 1944 geboren in de Portugese stad Porto. In 1959 verliet de familie Lameirinhas om politieke redenen hun geboorteland. Fernando kwam in België terecht, waar hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vorming van de popcultuur. Later verhuisde hij naar Amsterdam. In de jaren ‘60 en ‘70 waren Fernando en zijn broer Antonio bekend als het duo Jess & James en met de band Sail/Joia. Hiermee stonden zij in de top 10 van vele Europese landen en behaalden zelfs een nummer 1 hit in Spanje. Ze speelden vooral soul en pop, en scoorden hits met “Move” en “Amsterdão”. Fernando Lameirinhas woont en werkt nu al jaren in Nederland. De afgelopen jaren maakte hij verschillende succesvolle theaterprogramma’s en cd’s met zijn internationale kwintet én met gasten uit binnen- en buitenland (als Bløf, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Raymond van het Groenewoud, Lilian Vieira, Regis Gizavo en Frank Boeijen).

www.lameirinhas.net
www.triparoundtheworld.nl