OMVANG INTERNETPIRATERIJ MAAKT MAATREGELEN ONONTKOOMBAAR

04-06-2008 @ 18:54

Entertainment is geen ‘informatie’
De omvang van het illegale aanbod van auteursrechtelijk beschermde film en muziek op het internet is dermate groot dat het de ontwikkeling van de legale online markt in de weg staat. Daarom is het tijd dat degenen die aan de poort van het internet staan mee helpen om op te treden tegen de verspreiding van illegaal aanbod. De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, NVPI, pleit er daarom in haar 4 juni 2008 verschenen jaarmagazine 2007 - 2008 voor dat Internet Service Providers hun verantwoordelijkheid nemen en maatregelen treffen.
Het meest voor de hand liggend is een systeem van ‘graduate response’: internetabonnees die op grote schaal en herhaaldelijk inbreuk op het recht van een ander plegen worden daar eerst op attent gemaakt. Als ze er dan voor kiezen om door te gaan met het plegen van inbreuk is het niet gek dat dat op een gegeven moment gevolgen heeft. De ISP kan dan bijvoorbeeld tijdelijk de toegang tot het web gedeeltelijk beperken tot dagelijkse behoeften zoals mail, bankieren en de belastingdienst. ‘Pas als de abonnee na het herstel van de volledige toegang willens en wetens doorgaat met het aanbieden van creatief werk van een ander zijn wat ons betreft permanente maatregelen nodig’, zegt Paul Solleveld, directeur van de NVPI.
Degenen die de toegang tot internet verschaffen, de Acces Providers,  beroepen zich er op dat zij slechts ‘informatie doorgeven’ en daarom niets hoeven te doen binnen de Europese regels. Deze regels zijn echter gemaakt in een tijdperk dat er nog nauwelijks sprake was van internetpiraterij en de Acces Provider inderdaad niet kon weten wat er op zijn netwerk gebeurde. Inmiddels is het illegale aanbod van films en muziek geëxplodeerd en weten Acces Providers precies wat hun abonnees doen. ‘Het is daarom de hoogste tijd om deze situatie eens grondig te herzien’, zegt Solleveld. ‘Op dit gebied is wetgeving misschien niet eens nodig. Enkel het inzicht dat het creatieve werk van een ander iets anders is dan ‘informatie’ en dat Acces Providers toch al dagelijks hun netwerken controleren en reguleren volstaat om te komen tot acceptabele oplossingen.’
Daarnaast zouden hosting providers, die onder de huidige regelgeving al wel een aansprakelijkheid kennen, ook gedwongen kunnen worden om beter rekening te houden met de belangen  van onder andere de creatieve sector door een betere administratie van hun klanten bij te houden. Er bestaat op dit moment geen identificatieplicht voor klanten die een contract afsluiten om een site op te starten. Vaak zijn de gegevens van met name klanten die zich willens en wetens schuldig maken aan onrechtmatige of strafbare activiteiten vals of onvolledig, waardoor het onmogelijk is voor politie, justitie en rechthebbenden om de verantwoordelijke individuen te vervolgen of aansprakelijk te stellen - zelfs indien de rechter de hosting provider beveelt de klantgegevens af te staan. Soms rijst zelfs het vermoeden dat sommige hostingproviders hun van illegale activiteiten verdachte klanten een handje helpen door over te gaan tot het formeel overdragen van hun IP adressen aan providers in exotische oorden of zelfs een verhuizing of plaatsing van een website in een ander land te coördineren, puur om opsporing en vervolging te bemoeilijken.

bron: www.nvpi.nl