15 jaar Racoon – Alles voor het liedje

29-08-2012 @ 19:52

Indringend en soepel geschreven portret van misschien wel de populairste Nederlandse popgroep van dit moment!

Verschijnt: 28 september 2012

Dicht bij de wanhoop en ver voorbij de ergernis vroeg Bart van der Weide zich begin 2010 af wat er nou eigenlijk zo leuk was aan dat muzikantenbestaan. Racoon zat opéén gepropt in een busje dat de band in de kletterende en niet aflatende regen naar Liverpool bracht. Daar wachtten optredens in de vermaarde Cavern Club, waar The Beatles een halve eeuw terug zo onstuimig waren ontbolsterd. Op Racoon zou hooguit anderhalve man en een paardenkop afkomen, wist Bart en hij dacht: ‘Waarom doe ik dit nog?’ Maar Liverpool werd een keerpunt. Racoon begon inderdaad in een vrijwel lege zaal, maar speelde The Cavern vol en Bart schreef ‘in die stinkbus waarin niemand z’n kont kon keren’ 'Liverpool Rain', het prachtige lied op het zo succesvolle vijfde album van Racoon. In de muziekstad aan de Mersey schudde de Zeeuwse band het chagrijn af en schoot uit zijn dip. Frustratie en verdriet maakten plaats voor plezier en trots.

In het boek '15 jaar Racoon – alles voor het liedje' beschrijft auteur Eugène de Kok indringend en boeiend de identiteitscrisis die de band ruim twee jaar terug bijna ten gronde richtte. De Kok drumde ooit in Vict’em, de hardrockband uit Goes waarin ook gitarist Dennis Huige en zanger Bart van der Weide tekeer gingen. Totdat die twee schoon genoeg hadden van de ‘teringherrie’ die zij maakten en samen op de akoestische toer wilden. Huige en Van der Weide stapten uit de band en De Kok vond hen klootzakken. Maar dat duurde niet lang, want de gitarist en zanger legden de drummer uit waarom ze het beuken zat waren en wat ze wél wilden. De Kok begreep zijn vrienden, gaf het drummen er aan en begon te schrijven. Aarzelend, maar gaandeweg overtuigender. De Kok: ‘Schrijven is leuker dan in een bandje zitten. Geen gezeur van anderen, en geen ruzies. Jij en een goed verhaal. Ik kan me niets leukers meer voorstellen.’

De Kok werd een vriend van Racoon, de band die Huige en Van der Weide met bassist Stefan Kroon en drummer Paul Bukkens in 1997 begonnen. Hij zag van nabij hoe zich een goed verhaal ontvouwde, een heel goed verhaal zelfs. En dat is hij op gaan schrijven. De auteur van 15 jaar Racoon had al het vertrouwen van Dennis en Bart, en ook dat van Stefan en Paul, hij won als huisschrijver het vertrouwen van iedereen rond de band. Daardoor is 'Alles voor het liedje' een spannend en compleet groepsportret geworden. Dit boek is ontstaan van binnenuit de band wat de beschrijvingen van de hoogte- en dieptepunten in vijftien jaar Racoon zo krachtig maakt. De vlotte stijl van De Kok geeft het indringende verhaal vaart.

15 jaar Racoon gaat over voor- en tegenspoed van een groep muzikanten, over vriendschap, over de pijn en het genot van liedjes schrijven en samen muziek maken. Het gaat over keihard werken om de tegenstroom het hoofd te kunnen bieden. Of, zoals schrijver Eugéne de Kok het stelt: ‘Het gaat over vier jongens die zich niet uit het veld lieten slaan op momenten dat het tegenzat, maar die er zelf voor hebben gezorgd dat het tij keerde.Alles voor het liedje is een absolute must voor de fans van Racoon en een regelrechte aanrader voor wie van een goed muzikantenverhaal houdt.

Vanaf 27 september tourt Racoon met een theatertour door Nederland. De nieuwe single heet “Freedom” en komt van het met platina bekroonde album “Liverpool Rain”.

https://twitter.com/racoonband

http://racoon.nl/