Darkside Toneelstuk van Tom Stoppard met muziek van Pink Floyd

22-10-2013 @ 22:35

Darkside is een toneelstuk geschreven door Academy- en Tony Award winnaar Tom Stoppard in opdracht van BBC Radio 2. Voor het stuk gebruikte Stoppard als inspiratiebron de muziek van Pink Floyd’s legendarische album The Dark Side Of The Moon (1973).  

Ter ere van de 40ste verjaardag van het album The Dark Side Of The Moon werd het stuk 'Darkside' eind augustus voor het eerst uitgezonden door BBC Radio 2.

Het 54 minuten durende stuk, waarin bijna het volledige album The Dark Side of The Moon is verwerkt, verschijnt op CD in een deluxe hardcover gebonden longbook, met een 56 pagina tellend boekwerk en een tweede CD met hierop de volledige Nederlandse tekst vertaling. De opvallende hoes is ontworpen door beeldend kunstenaar Aubrey Powell van ontwerpbureau Hipgnosis in samenwerking met StormStudios; het artwork is gebaseerd op de trailer die de bekende animators van Aardman Animations gemaakt hebben voor het hoorspel. In het boekje staat tevens het volledige script van het stuk, inclusief alle dialogen en regieaanwijzigingen, plus de originele albumteksten van zanger en basgitarist Roger Waters.

Sir Tom Stoppard zegt: "When ‘The Dark Side of the Moon’ was a new album in 1973, a friend of mine walked into my room where I was working with a copy in his hand and said "You really have to do a play about this album." So, when, roughly 39-and-a-half years later, Jeff Smith from Radio 2 asked me if I’d like to do some kind of play around the 40th birthday of the Pink Floyd album, it really wasn’t a very difficult decision."

Darkside is een abstract en meeslepend drama over een studente filosofie genaamd Emily. Het stuk bevat een reeks aan zware thema´s doorspekt met de kenmerkende humor van Stoppard. De cast is indrukwekkend met onder andere Bill Nighy, Rufus Sewell, Adrian Scarborough en Amaka Okafor als Emily.

Het album The Dark Side Of The Moon van PinkFloyd stond 741 weken (1973 – 1988) in de Amerikaanse Billboard Album Top 200 en het album staat nog steeds regelmatig genoteerd in albumlijsten wereldwijd. Met 50 miljoen verkochte exemplaren is The Dark Side Of The Moon het meest succesvolle album van de band en wordt vaak benoemd als één van de grootste, belangrijkste albums aller tijden. De belangrijkste tracks van het album zijn 'Money' en 'Time'.

De uit Engeland afkomstige Pink Floyd was van één van de meest succesvolle en invloedrijke bands uit de rockgeschiedenis. De groep evolueerde tot pioniers van de progressieve rock en symfonische muziek. Pink Floyd is bekend door zijn filosofische songteksten, klassieke rockcomposities, experimenten met geluid, grafisch en artistiek vernieuwende hoesontwerpen en niet in de laatste plaats door vele spectaculaire live-concerten. Na het vertrek van Syd Barrett werd zanger en basgitarist Roger Waters langzaamaan bandleider en de belangrijkste songwriter. Dit leidde tot enkele wereldwijd bekende albums zoals The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) en The Wall (1979).

Titel: Darkside
Releasedatum : 22 november 2013

www.pinkfloyd.com