Boek: Pink Floyd in de polder

22-10-2007 @ 21:36

Veertig jaar PinkFloyd, van achterafzaaltjes tot arena's. Het verhaal van de Engelse popgroep verteld vanuit een uniek Nederlands perspectief, aangevuld met originele ooggetuigenverslagen, opmerkelijke feiten en een bijzondere collectie zeldzaam beeldmateriaal en unieke niet eerder gepubliceerde foto’s.
Op 29 april 1967 maken vier jonge muzikanten de oversteek van Londen naar Amsterdam. Ze mogen op de Nederlandse televisie hun eerste single promoten in het programma Fanclub. Het is de eerste kennismaking van Nederland met PinkFloyd. Het is ook de eerste buitenlandse trip van de groep. De rest is geschiedenis, zoals dat zo mooi heet, maar wel eentje die haar geheimen goed verborgen heeft weten te houden.
PINK FLOYD IN DE POLDER ontrafelt voor het eerst het grote aandeel van Nederland in de ontwikkeling van PinkFloyd. Na het voortijdige vertrek van oprichter Syd Barrett, met wie PinkFloyd in november 1967 voor het eerst en laatst op het podium staat in Nederland, krijgt de groep er een tweede kans. Met nieuwe gitarist David Gilmour is de groep vanaf 1968 soms wekelijks in de lage landen aan het werk. Niet alleen in provinciestadjes als Vlissingen, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Apeldoorn en Leuven, maar ook in de grote steden in Nederland en België. Zo speelt de groep een belangrijke rol in de beginjaren van legendarische Amsterdamse undergroundclubs als Fantasio en Paradiso, en is ze één van de eerste die de overstap maakt naar gerenommeerde concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam.
De grote doorbraak in Nederland volgt als PinkFloyd in de zomer van 1970 het popfestival in het Kralingse Bos afsluit met een indrukwekkend optreden bij zonsopgang. Een jaar later opent de groep, met een optreden met koor en orkest, het nieuwe Sportpaleis Ahoy’ in Rotterdam, dat met bijna 10.000 bezoekers gevuld is. In 1973 volgt met het uitbrengen van Dark Side Of The Moon ook een wereldwijde doorbraak. De band reist de hele wereld over en is minder vaak in Nederland te zien. Als PinkFloyd begin jaren tachtig uit elkaar valt, lijkt het definitief gedaan met de groep. Niets is echter minder waar als PinkFloyd zonder bassist en componist Roger Waters een comeback maakt en in 1988 twee en in 1994 zelfs drie maal De Kuip in Rotterdam vol krijgt. Met het korte maar legendarische optreden in de klassieke viermansbezetting op Live8 wordt in 2005 duidelijk dat PinkFloyd nog niets van haar uitstraling heeft verloren. Het concert van Roger Waters in een met ruim 30.000 bezoekers gevuld Gelredome is op 5 mei 2007, veertig jaar na de eerste voorzichtige stappen in Nederland, daarvan niet meer dan een bevestiging.
DE AUTEURS
Robert Haagsma (1963) is freelance journalist en werkte voor uiteenlopende media als het Algemeen Dagblad, Aardschok, Aloha, Record Collector en Revolver. Daarnaast verschenen van hem boeken over André Hazes en Rob de Nijs, en schreef hij het veelgeprezen boek Vinylfanaten.
Charles Beterams (1972) gaf in de jaren negentig een Pink Floyd fanzine uit. Sinds 1997 is hij eigenaar van platenzaak en inmiddels online winkel Crazy Diamond, en bestiert hij het in vinyl gespecialiseerde ToneFloat label, waarop onlangs een 12” van Roger Waters verscheen.

PinkFloyd in de polder
Auteurs: Charles Beterams en Robert Haagsma
Uitvoering Gebonden Hardback
Illustraties full-colour / zwart-wit
Omvang 228 pagina’s
Formaat 22 x 22 cm
Verkoopadviesprijs € 24,95
Uitgeverij Aprilis, Zaltbommel
ISBN 978 90 5994 180 9
Bertus nr: D58665
Distributie Suburban
Verschijningsdatum 20 november 2007
Informatie www.pinkfloydboek.nl