Pink Floyd-oprichter Syd Barrett (60) overleden

12-07-2006 @ 09:44

Zanger, gitarist en songwriter Syd Barrett (Roger Keith Barrett), oprichter van de legendarische symfo/rockgroep PinkFloyd is op 60-jarige leeftijd overleden. Volgens ingewijden is dat vrijdag 7 juli jl. gebeurd. Barrett leefde na zijn vertrek uit de band in 1968 in de anonimiteit, maar wordt nog altijd zeer bewonderd door veel muziekliefhebbers.
Syd Barrett richtte in 1965 in Londen met Roger Waters (bas), Rick Wright (toetsen) en Nick Mason (drums) de groep PinkFloyd op. De vier kenden elkaar uit hun geboorteplaats Cambridge. Onder leiding van Barrett ontpopte de band zich eind jaren '60 als de vertegenwoordigers van de psychedelische muziek. Na de release van het debuutalbum 'The piper at the gates of dawn' in 1967 ging het met de gezondheid van Barrett snel bergafwaarts. Doordat hij opeens een wereldberoemde ster werd, dat ging ten koste van zijn mentale instabiliteit. Door drugsproblemen verliet hij de groep in 1968.
De band trok gitarist David Gilmour als extra gitarist aan, waarna Barrett langzaam van het toneel verdween. Barrett was op het tweede album 'A saucerful of secrets' nog slechts op n nummer te horen. Na twee soloalbums keerde hij in 1970 de muziekwereld definitief de rug toe.
De geest van Barrett liet de leden van PinkFloyd echter nooit meer los. Zo was het album 'Wish you were here' (1975) duidelijk genspireerd op Syd Barrett. Tijdens de opnamen wipte hij zelfs onverwachts aan in de studio, maar geen van zijn oude bandleden herkende hem tijdens het bezoek. Ook het conceptalbum 'The wall' was deels genspireerd op de oude leider van de groep. Het nummer 'Shine On You Crazy Diamond', geschreven door Waters, ging over Barrett.