DOWNLOADMARKT WERELDWIJD VERDRIEVOUDIGD IN 2005

19-01-2006 @ 13:28

De verkoop van muziek via het internet en mobiele telefoons heeft het afgelopen jaar zoals verwacht een grote vlucht genomen. De inkomsten voor platenmaatschappijen uit digitale distributie stegen wereldwijd van 380 miljoen naar 1,1 miljard dollar.
Dat maakt de IFPI, de internationale organisatie van de platenmaatschappijen op 19 januari bekend in het Digital Music Report 2006. Muziek is een van de belangrijke aanjagers van de digitale economie, aldus IFPI-voorzitter John Kennedy bij de presentatie van het rapport. De inkomsten uit digitale distributie maken nu ongeveer zes procent van de totale omzet van de platenmaatschappijen uit. Iets minder dan de helft daarvan is afkomstig uit verkopen van tracks en realtones voor de mobiele telefoon.
Terwijl het aantal muziektracks dat via het internet beschikbaar is verdubbelde tot ruim twee miljoen, werden er meer dan 420 miljoen tracks gedownload. Het succes van dat legale aanbod helpt bij het terugdringen van het gebruik van illegaal aanbod. Recent onderzoek, uitgevoerd door Jupiter Research, laat zien dat 6% van de internetgebruikers in Engeland en Duitsland regelmatig muziek online koopt, terwijl nog maar 5% files van illegale bron downloadt. Opvallend is daarbij dat het bij kopers vooral gaat om nieuwe gebruikers en niet om mensen die voorheen veel gebruik maakten van illegaal aanbod. Het aantrekken van deze laatste groep is een kwestie van een lange adem.
De verdere ontwikkeling van de digitale markt kent een aantal uitdagingen, waaronder het verder terugdringen van de oneerlijke concurrentie die het illegale aanbod vormt en het bevorderen van de uitwisselbaarheid van bestandsformaten en apparaten. Om die uitdagingen het hoofd te bieden doet de IFPI een beroep op de Internet Service Providers Het is niet voldoende dat zij delen in het succes van digitale muziek ze moeten er ook hun verantwoordelijkheden in nemen, aldus John Kennedy.