IFPI: STRIJD MUZIEKINDUSTRIE TEGEN PIRATERIJ INTENSIVEERT

27-07-2006 @ 13:31

De strijd van de muziekindustrie tegen piraterij wordt steeds intensiever gevoerd. Dat concludeert de internationale brancheorganisatie van platenmaatschappijen, IFPI, in het 27 juli 2006 verschenen rapport Protecting Creativity in Music. Tegelijkertijd worden er op het gebied van het bestrijden van piraterij op het internet steeds meer successen geboekt. Zo werden Kazaa, Grokster en Zoekmp3 veroordeeld in respectievelijk Australi, de VS en Nederland.
De intensivering blijkt volgens IFPI vooral uit de hardere aanpak van zogenaamde pre-release piraterij, waarbij nieuwe muziekalbums eerder illegaal dan legaal worden aangeboden. Door middel van internationaal gecordineerde acties is het mogelijk om zodra een album opduikt de illegale verspreiding te beperken waardoor vanzelfsprekend het downloaden van het illegale aanbod ook beperkt wordt.
De IFPI vindt de bestrijding van de piraterij op het internet belangrijk voor de ontwikkeling van het legale aanbod. Dat bestaat nu al uit meer dan 360 websites die gezamenlijk meer dan drie miljoen verschillende tracks aanbieden. Bovendien tonen onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken aan dat er een direct verband is tussen file-sharing en bestedingen aan muziek.
Naast de bestrijding van internetpiraterij, besteedt het rapport ook uitgebreid aandacht aan de handel in illegale kopien die vooral plaatsvindt in landen als Brazili, China, Griekenland, Indonesi, Itali en Mexico en vaak verbonden is aan criminele netwerken. Wereldwijd worden er jaarlijks 1,2 miljard illegale cds verkocht met een totale straatwaarde van 4,5 miljard dollar. De bestrijding van deze activiteiten leverde vorig jaar ontmanteling van 78 illegale cd-fabrieken en inbeslagname van 80 miljoen cds en 40.000 commercieel gebruikte cd-branders op.

(bron: nvpi)