Dunya festival 25 mei 2008

07-04-2008 @ 16:20

De eerste namen uit het programma van de 31e editie van het wereldpodiumkunstenfestival Ortel Dunya (25 mei 2008) zijn bekend. Het gratis festival presenteert op zondag 25 mei 2008 Still Black, Still Proud, The African Music Tribute to James Brown, een project van de muzikale grootheid Pee Wee Ellis. Pee Wee Ellis, bekend als bandleider van James Brown en arrangeur van Van Morrison, brengt in een unieke show een ode aan de overleden superster James Brown met diverse composities van klassiekers als Cold Sweat en Say It Loud, I'm Black and I'm Proud. Diverse gasten, waaronder Joseph Bowie, leider van de New Yorkse funkpioniers Defunkt en de toonaangevende Afrikaanse artiest Cheikh Lô maken hun speciale opwachting tijdens de show. Daarnaast zullen de Spaanse band Zulu 9.30, de Mauritaanse Daby Touré en onze eigen Blaxtar en Ninthe optredens verzorgen tijdens Ortel Dunya. Het festival vindt traditiegetrouw plaats in het Rotterdamse Park bij de Euromast (13.00-21.30 uur).
Het Ortel Dunya Festival is een van de belangrijkste culturele ontmoetingsplekken van Nederland met een gratis programma van meer dan 60 uur muziek, dans, poëzie, literatuur en film uit alle uithoeken van de wereld. Met een speciaal eerbetoon aan de Godfather of Soul James Brown pakt Ortel Dunya dit jaar groots uit met de komst van Pee Wee Ellis, Joseph Bowie en Cheikh Lô.
Het programma van Ortel Dunya presenteert tevens de Spaanse band Zulu 9.30, momenteel dé sensatie op het gebied van 'musica mestiza'. Dit muziekgenre, dat door Manu Chao wereldwijde bekendheid vergaarde, wordt door Zulu 9.30 nieuw leven ingeblazen. Onder de noemer 'rumba catalana' speelde de band reeds op vele wereldmuziekpodia en debuteert dit jaar op het Ortel Dunya Festival. De Mauritaanse artiest Daby Touré is met zijn inventieve Afropop een van de interessantste en meest vernieuwende artiesten binnen de wereldmuziek van de afgelopen jaren. Zijn laatste album Stereo Spirit werd uitgebracht bij het bekende label van Peter Gabriel. Verder biedt Ortel Dunya optredens van de Cubaanse Yusa, A Moving Sound uit Taiwan en Minyeshu & Chewata en Lagu Lagu uit Nederland.
Poetry Park beleeft een muzikale editie in 2008. Het poëziegedeelte van Ortel Dunya wordt opgeluisterd door uiteenlopende muzikale inbreng onder leiding van verteller en theatermaker Wijnand Stomp. Poetry Park brengt onder meer een jubileumconcert van de Mexicaanse formatie Zazhil en een optreden van de Chileense mestizo rockband Sol y Lluvia .
Het Plein van de Solidariteit staat dit jaar in het teken van het thema Cultuur voor een betere wereld. Diverse kunstenaars, schrijvers, artiesten en instanties tonen hun betrokkenheid rond ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuur en milieu. De Virus Free Generation campagne presenteert zich in de Solidariteitstent met Hiphop optredens van de getalenteerde Nederlandse hiphopster Blaxtar en zangeres Ninthe. Blaxtar en Ninthe verzorgen een optreden met de Afrikaanse rappers G.O.S.P.L.E en Zuluboy
http://www.dunya.nl